Wat is mortel en wat kan je ermee?

Als je beschadigingen hebt in een betonnen vloer of in de muur, is het fijn als je dat gemakkelijk kunt repareren. Dat lijkt niet altijd even makkelijk, maar gelukkig is er mortel. Mortel komt in allerlei variaties en is gemaakt om beschadigingen op allerlei fronten te herstellen. Maar wat is het precies en op welke manieren kan je het allemaal inzetten? Een paar voorbeelden.

Wat is mortel?

Mortel is een type beton dat is gemaakt om gaten, scheuren of andere beschadigingen te herstellen. Beschadigingen kunnen op verschillende oppervlakken voorkomen en dat betekent dat ook de mortel in verschillende variaties te krijgen moet zijn. Immers; een beschadiging aan beton vereist een andere aanpak dan een beschadiging aan een epoxyvloer. Hiervoor is een andere mortelvariant nodig, die op een andere manier werkt en ook anders moet worden aangebracht. En denk eens aan een keldermuur; deze heeft vaak te lijden onder vocht en dan is het fijn dat je een mortel hebt die bestand is tegen vocht en die schimmelvorming tegengaat. Daarom is er dus flink wat te kiezen als het om mortel gaat en gelukkig werkt het allemaal uitstekend. 

Welke mortelsoorten zijn er?

Er zijn flink wat variaties op mortel, omdat er dus flink wat verschillende manieren zijn om het in te zetten. We geven een paar voorbeelden.

  • Reparatiemortel is een mortelsoort die bedoeld is om verschillende steen- of betonsoorten met elkaar te verbinden. Met reparatiemortel herstel je scheuren en andere beschadigingen in betonnen oppervlakken. Reparatiemortel is gemakkelijk aan te brengen en doet er in de regel wat langer over om hard te worden.
  • Egalisatiemortel is een mortel die bedoeld is om liggende oppervlakken te egaliseren. De samenstelling van egalisatiemortel is dan ook anders dan bij reparatiemortel. Het is een dunnere variant die bedoeld is voor relatief kleine beschadigingen.
  • Afdichtingsmortel is een mortel die bedoeld is voor kelders waar vocht door de muren komt. Door constante waterdruk komt het fundament van de kelder onder druk te staan, wat zorgt voor schimmelvorming. Afdichtingsmortel beschermt hiertegen.
  • Betonmortel is een mortel die bedoeld is om funderingen mee te leggen of om betonnen objecten mee te maken. Het is bedoeld voor het zware werk en dus niet voor het herstellen van relatief kleine beschadigingen.
  • Epoxymortel is bedoeld voor het herstellen van epoxyvloeren. Deze dunne variant wordt op liggen oppervlakken aangebracht en heeft een kunsthars in zich, wat zorgt dat het keihard wordt en uitstekend zijn werk kan doen.

Gebruik het in combinatie met andere producten

Mortel is prima te gebruiken in combinatie met allerlei andere producten. Denk aan een versneller, die de mortel sneller hard maakt, of een vertrager, die voor het omgekeerde effect zorgt. Het is wel zaak om de extra materialen wel van hetzelfde merk te laten zijn, zodat je zeker weet dat alles wat in combinatie met elkaar wordt gebruik ook echt voor elkaar bedoeld is. Alleen dan haal je alles uit de mortel en zorg je ervoor dat alle beschadigingen zo snel en effectief mogelijk gerepareerd worden.