Welke lijsten zijn er te koop en waar moet je op letten?

Wanneer je op zoek bent naar lijsten kom je tot de ontdekking dat er enorm veel keuze is. Een lijst kun je in verschillende vormen, afmetingen en kleuren kopen terwijl je ook nog voldoende keuze hebt uit de materialen waar een lijst van is gemaakt. De keuze die je maakt heeft natuurlijk deels te maken met je persoonlijke smaak, maar ook met het kunstwerk of het object dat je wilt inlijsten. Waar je op moet letten als je een lijst wilt kopen vertellen wij je in onze blog.

Verschillende afmetingen

Lijsten kun je in verschillende afmetingen kopen en de keuze hangt natuurlijk af van wat je wilt inlijsten. Je hebt immers een ander formaat nodig voor een foto dan voor een diploma. Of je wilt iets groots inlijsten, zoals een mooi kunstwerk of je trouwjurk. Dat ook steeds vaker gedaan wordt. De uitdaging is om de geschikte maat te vinden, maar in veel gevallen zijn de standaard formaten niet goed genoeg. Je komt of ruimte tekort of je houdt ruimte over. Voor een foto is dat geen probleem, want dat zou je eventueel kunnen oplossen met een passe partout. Maar voor een gedroogd bloemenboeket, een trouwjurk of een gesigneerd voetbalshirt is dat iets lastiger. Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een lijst op maat te laten maken.

Kleuren van lijsten afstemmen op je interieur

De kleuren die je kunt kiezen variëren van felle kleuren tot aan natuurlijke en zachte kleuren. Vooral witte, zwarte en zilveren lijsten zijn immers populair terwijl de gouden lijst aan een opmars bezig is. De kleur van de lijst moet je natuurlijk afstemmen op je interieur, want een lijst kan de inrichting maken of breken. Maar dat is niet het enige waarop je moet letten, want het object of het kunstwerk dat je wilt inlijsten speelt ook een rol in de keuze die je maakt. Zo zijn uitgesproken kleuren een minder goede keuze als je een kleurrijk kunstwerk wilt inlijsten terwijl je bijvoorbeeld voor een zonnige foto juist wel een vrolijke lijst wilt gebruiken.

Uitgesproken of minimalistische lijst

Je kunt ook kiezen voor een uitgesproken of een minimalistische lijst. Deze keuze die je maakt is eveneens afhankelijk van welk soort interieur je hebt. Of liever gezegd wat de stijl van jouw inrichting is. Lijsten zijn in uiteenlopende stijlen te koop. Denk aan een mooie lijst in de Barokstijl, maar je kunt ook kiezen voor klassieke, moderne, industriële en zelfs Scandinavische varianten die juist perfect in jouw interieur passen. Ook als je een lijst op maat laat maken kun je een bepaalde stijl kiezen. Door de lijst af te stemmen op het interieur creëer je een mooie geheel en bovenal een mooie blikvanger voor in de ruimte waar je de lijst wilt gaan ophangen.

Lijsten van verschillende materialen

Lijsten worden van uiteenlopende materialen gemaakt en de keuze die je maakt is afhankelijk van de locatie waar je de lijst wilt ophangen en hoe stevig de lijst moet zijn. Doorgaans worden lijsten van hout of aluminium gemaakt. Dit zijn de meest stevige lijsten die je kunt kopen en zo blijft jouw kunstwerk of object ook goed beschermd. Kunststof is ook een materiaal dat relatief vaak wordt gekozen en dan vooral vanwege de goedkopere prijs.